Buiten stucwerk kan eigenlijk alleen in de lente en zomer gedaan worden. Wanneer er weinig kans op neerslag is en de luchtvochtigheid niet zo hoog is.
Wanneer het buiten vochtig is brengt dat risico's met zich mee. De stuclaag kan bijvoorbeeld niet goed drogen waardoor deze niet goed blijft hechten.
Ook is het zo bij vochtige buitenmuren hetzelfde risico als bij regen. De stuclaag zal niet goed drogen waardoor deze niet zal hechten.
Ook zit er echer wel verschil in de afwerkingslagen we hebben een minerale sierpleister en een kunstharspleister.
1.Minerale sierpleister
Minerale sierpleisters (krabpleister) bestaan voornamelijk uit kalk,zand,pigment en water. Het is een ecologisch product met een dampopen en waterkerend karakter.Het wordt meestal in 1 laag aangebracht op de gevel (laagdikte van 12 tot 15mm) en afgewerkt met een krasbord.Door de specifieke manier van afwerken spreekt men ook wel van "minerale krabpleister"
Alhoewel een minerale pleister waterkerend is, kan het toch een klein hoeveelheid vocht opnemen. Deze sierpleister buiten aanbrengen,betekent dat vocht uit de aarde (of de bestrating) in het pleisterwerk kan trekken. Daarom voorziet men de onderzijde van de gevel vaak van een gevelplint. Deze dient ter berscherming van het pleisterwerk.
Een minerale sierpleister is wat gevoeliger voor de groei van micro-organismen dan een synthetische pleister (kunsthardpleister). In hoeverre algen en mossen zullen optreden is afhankelijk van de omgeving, de regenbelasting van de gevel, de dikte van het pleisterwerk en de wijze waarop de bepleistering is afgewerkt. Een grove afwerking zal eerder tot vervuiling met mossen en algen leiden dan een gladde afwerking.
2.Kunstharspleister
Kunstharspleister,( ook wel synthetische pleister of siliconenpleister genoemd,)is een synthetische pleister op basis van kunsthars. Het is licht elastisch en wordt met behulp van een spuitmachine in dunne lagen op de gevel aangebracht.
Deze sierpleister aanbrengen gebeurt in verschillende lagen. Elke laag heeft een andere samenstelling en dient een bepaald doel. De eerste laag bestaat uit een kalk of cementpleister die eventueel verstevigd is met een wapeningsnet. De tweede laag is een hechtlaag voor de uiteindelijke sierpleister.
Kunstharspleister is volledig waterdicht en neemt geen vocht op.Het uitzicht van de gevel is hierdoor altijd uniform, ook bij regenbelasting. Aangezien er geen vocht in het gevelwerk kan trekken zullen mossen en algen zich wat minder goed aan het oppervlak kunnen hechten. Toch kan een gevel met kunstharspleister evengoed vervuild raken als een gevel met minerale bepleistering.
Hier ziet u wat verschillende foto's van buitengevel projecten.
Dit zijn van projecten wat wij gemaakt hebben.